SPM Sains Tingkatan 5

Tingkatan 4 Tingkatan 5
Isi Kandungan

Bab 1: Mikroorganisma dan Kesannya Terhadap Hidupan
1.1 Pengelasan Mikroorganisma
1.2 Faktor-faktor yang Mempengaruhi Pertumbuhan Mikroorganisma
Aktiviti Makmal 1.2.1: Mengkaji Faktor-faktor yang Mempengaruhi Pertumbuhan Mikroorganisma
1.3 Mikroorganisma yang Berfaedah
1.4 Kesan Mikroorganisma yang Berbahaya
1.5 Pencegahan Jangkitan Penyakit yang Disebabkan oleh Mikroorganisma
1.6 Rawatan Penyakit yang Disebabkan oleh Mikroorganisma

Bab 2: Nutrisi dan Pengeluaran Makanan
2.1 Kepentingan Amalan Pengambilan Nutrisi yang Baik dan Seimbang
2.2 Keperluan Nutrien oleh Tumbuhan
2.3 Kitar Nitrogen dan Kepentingannya
2.4 Kepentingan Amalan Nutrisi yang Baik dan Seimbang


Bab 3: Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar
3.1 Keseimbangan Alam
3.2 Kesan Pencemaran Alam Sekitar
3.3 Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar dan Pengawalan Pencemaran
3.4 Pengolahan Sumber Alam yang Terancang dalam Mengekalkan Keseimbangan Alam

Bab 4: Sebatian Karbon
4.1 Pelbagai Sebatian Karbon
4.2 Alkohol dan Kesannya Terhadap Kesihatan
Aktiviti Makmal 4.2.1: Penapaian dan Penyulingan Etanol
Aktiviti Makmal 4.2.2: Sifat-sifat Alkohol
4.3 Lemak dan Kesannya Terhadap Kesihatan
4.4 Kelapa Sawit dan Kepentingannya kepada Pembangunan Negara
4.5 Pembuatan Sabun dan Tindakan Pencuciannya
4.6 Polimer Asli


Bab 5: Gerakan
5.1 Gerakan Kenderaan di Darat
5.2 Laju, Halaju dan Pecutan
5.3 Inersia
5.4 Momentum
5.5 Tekanan
5.6 Prinsip Sistem Hidraulik dan Aplikasinya dalam Kehidupan Harian
5.7 Gerakan Kenderaan di Air

Bab 6: Teknologi dan Pengeluaran Makanan
6.1 Kaedah dan Bahan yang Digunakan dalam Teknologi Makanan
6.2 Kaedah-kaedah Meningkatkan Pengeluaran Makanan
6.3 Sumbangan Teknologi dalam Teknologi Pengeluaran Makanan
6.4 Pemikiran Kritis dan Analitis semasa Memilih Makanan yang Diproses


Bab 7: Bahan Buatan dalam Perindustrian
7.1 Polimer Sintetik
7.2 Plastik

Bab 8: Elektronik serta teknologi Maklumat dan Komunikasi
8.1 Gelombang Radio
8.2 Komunikasi Radio

No comments:

Post a Comment